Jídelníček

Výsledek obrázku pro mimoni obrázky
od 20. 11. -  do 24. 11.

        
            Přejeme vám DOBROU CHUŤ


Pondělí
polévka
zeleninová
s kapáním
(A - 1,3,7,9)

fazole na kyselo (A - 1)
salát zelný
chléb (A - 1)
tyčinka (A - 1,5,6,7,8,11,13)
čaj ovocný , voda , mléko (A -7)
, ovoce

    
Úterý
polévka
cibulová
s bramborem
(A - 1,7,9)




špagety s hovězím masem a boloňskou omáčkou (A - 1,7)
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)
Středa
polévka
krupicová
 s vejci
(A - 1,3,7,9)

moravský vrabec (A -  )
špenát dušený (A - 1,3)
knedlík bramborový (A - 1)
čaj ovocný , voda, mléko (A -7)
 
Čtvrtek
polévka
zeleninová
s krutonky
(A - 1,9)




kuřecí plátek se sýrem (A - 7)¨
bramborová kaše (A - 7)
rajčatový salát
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)
Pátek polévka
jáhlová
se zeleninou
(A - 1,7,9)


 
sekaná pečeně (A - 1,3)
zelí kysané (A - 1)
brambor
čaj ovocný , voda, mléko (A -7)



Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

K přípravě smažených a jiných jídel je používán konvektomat!

Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.
( připravily: Babincová D.,Kunzová K.,Štefaničková P.,Doubravská S.)


ZAJÍČCI 
                    
           Výsledek obrázku pro obrázky krteček                                              

   
pondělí            
               přesnídávka  : chléb s máslem a marmeládou (A - 1,7),granko (A - 7)
               svačinka        : chléb švédský  a pomazánka z taveného sýra
                                                                           (A - 1,7),rajče,  čaj s citronem
                                                                                                    
úterý     
              přesnídávka  : perník   (A - 1,3,7), ovoce, mléko (A - 7)       
             
               svačinka       : chléb a pomazánka s nivou (A - 1,7),paprika ,
                                                                                                     čaj ovocný
                                                                                                 
středa            
               přesnídávka
  : chléb knuspi s máslem a uzeným sýrem 
(A - 1,7),
                                                                                  ochucené mléko  (A - 7 )
              
               svačinka       : chléb slunečnicový  a pomazánka tvarohová s mrkví
                                                                                                (A - 1,7),  džus
                                                                                     
                                                                                                       
čtvrtek
               přesnídávka :  chléb s máslem a kedlubny  (A - 1,7), bílá káva (A - 7)
                                                                                    
               svačinka       : dalamánek a pomazánkové máslo ochucené (A - 1,3),
                                                                                    ledový salát,čaj bylinkový
                                                                                           

 pátek   
              přesnídávka : těstovinový salát se zeleninou (A - 1,7,9), mošt
              
               svačinka      : ovocná přesnídávka a rohlík (A - 1), minerálka                                                                          
                                                                                                                          
                                                                                       
                                                                                          
                                                                                                                                                                                                                                                                         
                                                          
   
                                        
Výsledek obrázku pro obrázky krteček                                                                                                     
                                                                                
                                                                    
                                                                                                  
  Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.


Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena. 
Svačinka a přesnídávka se týká pouze oddělení MŠ - ZAJÍČCI umístěného v budově ZŠ

Pitný režim , ovoce nebo čerstvá zelenina zajištěna během celého dne.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

V závorce jsou uvedeny čísla alergenů obsažených v potravinách

Seznam potravinových alergenů (které mohou potraviny obsahovat)
(podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU)
  1.  Obiloviny obsahující lepek(1.a-pšenice,1.b-žito,1.c-ječmen,1.d-oves,
       1.e-  špalda,1.f-kamut a jejich odrůdy a výrobky z nich)
  2.  Korýši a výrobky z nich
  3.  Vejce a výrobky z nich
  4.  Ryby a výrobky z nich
  5.  Podzemnice olejná(arašídy) a výrobky z nich
  6.  Sojové boby (sója) a výrobky z nich
  7.  Mléko a výrobky z něj
  8.  Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů
       (8.a-mandle,8.b-lískové ořechy,8.c-vlašské ořechy,8.d-kešu ořechy,
        8.e-pekanové ořechy,8.f-para ořechy,8.g-pistácie,8.h-makadamie
        a výrobky z nich)
  9.  Celer a výrobky z něj
10.  Hořčice a výrobky z ní
11.  Sezamová semena(sezam) a výrobky z nich
12.  Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l
       vyjádřeno SO2
13.  Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14.  Měkkýši a výrobky z nich

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. 
O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. 

Vyjádření ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Komentář ke zmíněnému ustanovení naleznete v bodech 2.5.1 až 2.5.3 dokumentu otázek a odpovědí k nařízení 1169 ZDE.

Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.