Jídelníček

Výsledek obrázku pro mimoni obrázky
od 16. 4. -  do 20. 4.

        
            Přejeme vám DOBROU CHUŤ


Pondělí
polévka
zeleninová
se strouháním
(A - 1,3,9)


hovězí maso vařené
omáčka houbová (A - 1,7)
brambor (A - )
čaj ovocný , voda , mléko (A -7) ,
Úterý
polévka
z fazolových lusků
(A - 1,7)



rizoto z vepřového masa (A - )
salát okurkový
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)
Středa
polévka
krupicová s vejci

(A - 1,3,7,9)

kuřecí řízek smažený   (A -1,3 )
bramboroá kaše ( A - 7)
kompot
čaj ovocný , voda , mléko (A -7) 

 
Čtvrtek
polévka
luštěninová se směsí
,, Ontario,,
(A - 1,7,9)




palce z vepřové panenky (A - )
špenát dušený  (A - 1,3,7)
gnocchi (A - 1)
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)
Pátek polévka
zelná
(A - 1,7)


 
špagety s krůtím masem a pizza omáčkou  (A - 1,7)
čaj ovocný , voda , mléko (A -7) , ovoce 



Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

K přípravě smažených a jiných jídel je používán konvektomat!

Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.
( připravily: Babincová D.,Kunzová K.,Štefaničková P.,Doubravská S.)


ZAJÍČCI 
                    
           Výsledek obrázku pro obrázky krteček                                              

   
pondělí            
               přesnídávka  : těstovinový salát se zeleninou  (A - 1,7,9), mošt (A - )
              
              
svačinka        :
chléb a pomazánka máslová  (A - 1,7) , paprika ,
                                                                                                čaj s citronem
                                                                                                
úterý     
              přesnídávka  :  chléb s máslem a pažitkou   (A - 1,7), mléko (A - 7)
             
             
svačinka       :  veka  a pomazánka z taveného sýry  (A - 1,7) okurka ,
                                                                                                       čaj ovocný

středa            
               přesnídávka
  : 
  hřeben tvarohový  (A - 1,7), kakao (A - 7)
              
               svačinka 
     :
  chléb a pomazánka rybí   (A - 1,4, 7,) rajče
                                                                                                  čaj se sirupem
                                                                                                      
                                                                                     
čtvrtek
               přesnídávka :   chléb s máslem a plátkový sýr uzený (A - 1,7),
                                                                                           bílá káva  (A - 7)
                                                                                   
               svačinka       : rohlík a nutela (A - 1,7), pitíčko ovocné (A - )
                                                                                              
                                                                                                          
pátek   
              přesnídávka : chléb toustový a pomazánka vajíčková
                                                                     (A - 1,3,7), čaj s medem (A -)
              svačinka      : loupáček obyčejný (A - 1) ,ochucené mléko (A - 7)
                                                                                                    
                                                                                                          
                                                                              
                                         Výsledek obrázku pro obrázky krteček                                                                                                     
                                                                                
                                                                    
                                                                                                  
Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.


Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena. 
Svačinka a přesnídávka se týká pouze oddělení MŠ - ZAJÍČCI umístěného v budově ZŠ

Pitný režim , ovoce nebo čerstvá zelenina zajištěna během celého dne.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

V závorce jsou uvedeny čísla alergenů obsažených v potravinách

Seznam potravinových alergenů (které mohou potraviny obsahovat)
(podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU)
  1.  Obiloviny obsahující lepek(1.a-pšenice,1.b-žito,1.c-ječmen,1.d-oves,
       1.e-  špalda,1.f-kamut a jejich odrůdy a výrobky z nich)
  2.  Korýši a výrobky z nich
  3.  Vejce a výrobky z nich
  4.  Ryby a výrobky z nich
  5.  Podzemnice olejná(arašídy) a výrobky z nich
  6.  Sojové boby (sója) a výrobky z nich
  7.  Mléko a výrobky z něj
  8.  Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů
       (8.a-mandle,8.b-lískové ořechy,8.c-vlašské ořechy,8.d-kešu ořechy,
        8.e-pekanové ořechy,8.f-para ořechy,8.g-pistácie,8.h-makadamie
        a výrobky z nich)
  9.  Celer a výrobky z něj
10.  Hořčice a výrobky z ní
11.  Sezamová semena(sezam) a výrobky z nich
12.  Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l
       vyjádřeno SO2
13.  Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14.  Měkkýši a výrobky z nich

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. 
O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. 

Vyjádření ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Komentář ke zmíněnému ustanovení naleznete v bodech 2.5.1 až 2.5.3 dokumentu otázek a odpovědí k nařízení 1169 ZDE.

Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.