Jídelníček

od 17. 2. -  do 21. 2.
Přejeme vám DOBROU CHUŤ

Od října 2019 nabízíme ve školní jídelně svačinky pro žáky ZŠ 
za 20,- Kč/1 svačinka (v ceně jsou náklady na potraviny a režii)
Způsob přihlašování a odhlašování je stejný jako u obědů.
V případě zájmu nahlaste u třídní učitelky nebo u vedoucí šk. jídelny .


Pondělí
polévka
kroupová se zeleninou
(A - 1,7,9)

hovězí v kapustě (A - 1)
brambor
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)

svačinka:

rohlík  s máslem a marmeládou  (A - 1,7)

Úterý
polévka
zeleninová
se strouháním 
(A - 1,3,9)














krůtí kostky na slanině    (A - 1 )
rýže dušená  (A - )
rajčatový salát
čaj ovocný , voda , mléko (A -7)

svačinka:

chléb  a bylinkové žervé   (A - 1,7)



Středa
polévka
cizrnová s bramborem
(A - 1,7,9
)
vepřové na paprice  (A - 1)
těstoviny    (A - 1)

rýžová kaše malinová (A - 7)
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)


svačinka:

vánočka   (A - 1,3,7)

Čtvrtek
polévka
jáhlová se zeleninou
(A - 1,7,9 )


       
rybí filé se sýrem   (A - 4,7)
bramborová kaše (A - 7)
kompot
čaj ovocný , voda , mléko (A -7)

svačinka:

houska s máslem a sýrem   (A - 1,7), zelenina


Pátek polévka
gulášová
(A - 1)

          
krupicová kaše s kakaem      (A -1,7 )
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)

svačinka:

chléb a pomazánka zeleninová  (A - 1,7)






Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

K přípravě smažených a jiných jídel je používán konvektomat!
chléb dle nabídky ( různé druhy: žitný , pšeničný, tmavý, slučnicový , ap.)
Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.
( připravily: Babincová D.,Kunzová K.,Štefaničková P.,Doubravská S.)




                                              

   


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

V závorce jsou uvedeny čísla alergenů obsažených v potravinách

Seznam potravinových alergenů (které mohou potraviny obsahovat)
(podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU)
  1.  Obiloviny obsahující lepek(1.a-pšenice,1.b-žito,1.c-ječmen,1.d-oves,
       1.e-  špalda,1.f-kamut a jejich odrůdy a výrobky z nich)
  2.  Korýši a výrobky z nich
  3.  Vejce a výrobky z nich
  4.  Ryby a výrobky z nich
  5.  Podzemnice olejná(arašídy) a výrobky z nich
  6.  Sojové boby (sója) a výrobky z nich
  7.  Mléko a výrobky z něj
  8.  Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů
       (8.a-mandle,8.b-lískové ořechy,8.c-vlašské ořechy,8.d-kešu ořechy,
        8.e-pekanové ořechy,8.f-para ořechy,8.g-pistácie,8.h-makadamie
        a výrobky z nich)
  9.  Celer a výrobky z něj
10.  Hořčice a výrobky z ní
11.  Sezamová semena(sezam) a výrobky z nich
12.  Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l
       vyjádřeno SO2
13.  Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14.  Měkkýši a výrobky z nich

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. 
O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. 

Vyjádření ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Komentář ke zmíněnému ustanovení naleznete v bodech 2.5.1 až 2.5.3 dokumentu otázek a odpovědí k nařízení 1169 ZDE.

Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.