Jídelníček

               od 8. 7. -  do 12. 7.                                                                                           
Přejeme vám DOBROU CHUŤ

Rádi bychom upozornili rodiče ,že od ledna 2019 nabízíme ve školní jídelně svačinky pro žáky ZŠ
za 20,- Kč/1 svačinka .
(v ceně jsou zahrnuty náklady na potraviny a režijní náklady)
Způsob přihlašování a odhlašování je stejný jako u obědů.
V případě zájmu  nahlaste u třídní učitelky nebo u vedoucí šk. jídelny .


Pondělí
polévka
rychlá s vejci
(A
- 1,3,7,9)                       

                        
                         



špagety s hovězím masem a peperonáta omáčkou   ( A -1,7 )
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)
svačinka:





Úterý
polévka
koprová
(A - 1,7)




vepřová játra na cibulce  (A -1)
rýže dušená (A - )
okurkový salát
čaj ovocný,voda , mléko (A -7)

svačinka:


Středa
polévka
kroupová
se zeleninou
(A - 1,7,9)


                       
                         

vepřový plátek     (A - )
houbová  omáčka  (A - 1,7)
houskový knedlík (A - 1,3,7)
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)
svačinka:


Čtvrtek
polévka
fazolová
(A - 1,7,9)






                       

                        
kuřecí řízek    ( A -1,3 )
brambor (A - )
kompot
čaj ovocný , voda , mléko (A -7)

svačinka:




 
Pátek polévka
gulášová
(A - 1)



                      
                       
 
nudle s mákem (A - 1,7)
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)
svačinka:


         
 



Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

K přípravě smažených a jiných jídel je používán konvektomat!
chléb dle nabídky ( různé druhy: žitný , pšeničný, tmavý, slučnicový , ap.(
Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.
( připravily: Babincová D.,Kunzová K.,Štefaničková P.,Doubravská S.)




                                              

   


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

V závorce jsou uvedeny čísla alergenů obsažených v potravinách

Seznam potravinových alergenů (které mohou potraviny obsahovat)
(podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU)
  1.  Obiloviny obsahující lepek(1.a-pšenice,1.b-žito,1.c-ječmen,1.d-oves,
       1.e-  špalda,1.f-kamut a jejich odrůdy a výrobky z nich)
  2.  Korýši a výrobky z nich
  3.  Vejce a výrobky z nich
  4.  Ryby a výrobky z nich
  5.  Podzemnice olejná(arašídy) a výrobky z nich
  6.  Sojové boby (sója) a výrobky z nich
  7.  Mléko a výrobky z něj
  8.  Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů
       (8.a-mandle,8.b-lískové ořechy,8.c-vlašské ořechy,8.d-kešu ořechy,
        8.e-pekanové ořechy,8.f-para ořechy,8.g-pistácie,8.h-makadamie
        a výrobky z nich)
  9.  Celer a výrobky z něj
10.  Hořčice a výrobky z ní
11.  Sezamová semena(sezam) a výrobky z nich
12.  Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l
       vyjádřeno SO2
13.  Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14.  Měkkýši a výrobky z nich

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. 
O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. 

Vyjádření ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Komentář ke zmíněnému ustanovení naleznete v bodech 2.5.1 až 2.5.3 dokumentu otázek a odpovědí k nařízení 1169 ZDE.

Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.