Jídelníček

              
                  od 9. 12. -  do 13. 12.                                                                                           
Přejeme vám DOBROU CHUŤ

Rádi bychom upozornili rodiče ,že
od ŘÍJNA 2019
nabízíme ve školní jídelně svačinky pro žáky ZŠ
za 20,- Kč/1 svačinka .
(v ceně jsou zahrnuty náklady na potraviny a režijní náklady)
Způsob přihlašování a odhlašování je stejný jako u obědů.
V případě zájmu  nahlaste u třídní učitelky nebo u vedoucí šk. jídelny .


Pondělí
polévka
bramborová
s brokolicí
(A - 1,7,9)








                      

                        
                         



rizoto s vepřovým masem (A - 9)
okurkový salát  (A -)
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)

svačinka:

rohlík  a pomazánka z taveného sýra
(A - 1,7), paprika


Úterý
polévka
fazolová
(A - 1,7,9 )




kuře na paprice (A - 1,7)
těstoviny    (A - 1)
čaj ovocný , voda , mléko (A -7), ovoce

svačinka:

chléb a pomazánka z ryb  (A - 1,4,7)


Středa
polévka
zeleninová se strouháním
(A - 9)


                       
                         

vepřová pečeně (A - )
zelí kysané (A - 1)
knedlík houskový (A - 1,3,7)
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)

svačinka:

chléb toustový se zeleninou (A - 1,7)
(dle aktuální nabídky)


Čtvrtek
polévka
vločková se zeleninou

(A - 1,7,9)





                       

                        
karbanátky pečené (A - 1,3)
bramborová kaše (A - 7)
kompot
čaj ovocný , voda , mléko (A -7)


svačinka:

makovka (A - 1,7)


 
Pátek polévka
koprová
(A - 1,7)



                      
                       
 
žemlovka s jablky  (A - 1,3,7)
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)

svačinka:

chléb a pomazánka švédská  (A - 1,3,7)


         
 



Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

K přípravě smažených a jiných jídel je používán konvektomat!
chléb dle nabídky ( různé druhy: žitný , pšeničný, tmavý, slučnicový , ap.)
Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.
( připravily: Babincová D.,Kunzová K.,Štefaničková P.,Doubravská S.)




                                              

   


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

V závorce jsou uvedeny čísla alergenů obsažených v potravinách

Seznam potravinových alergenů (které mohou potraviny obsahovat)
(podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU)
  1.  Obiloviny obsahující lepek(1.a-pšenice,1.b-žito,1.c-ječmen,1.d-oves,
       1.e-  špalda,1.f-kamut a jejich odrůdy a výrobky z nich)
  2.  Korýši a výrobky z nich
  3.  Vejce a výrobky z nich
  4.  Ryby a výrobky z nich
  5.  Podzemnice olejná(arašídy) a výrobky z nich
  6.  Sojové boby (sója) a výrobky z nich
  7.  Mléko a výrobky z něj
  8.  Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů
       (8.a-mandle,8.b-lískové ořechy,8.c-vlašské ořechy,8.d-kešu ořechy,
        8.e-pekanové ořechy,8.f-para ořechy,8.g-pistácie,8.h-makadamie
        a výrobky z nich)
  9.  Celer a výrobky z něj
10.  Hořčice a výrobky z ní
11.  Sezamová semena(sezam) a výrobky z nich
12.  Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l
       vyjádřeno SO2
13.  Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14.  Měkkýši a výrobky z nich

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. 
O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. 

Vyjádření ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Komentář ke zmíněnému ustanovení naleznete v bodech 2.5.1 až 2.5.3 dokumentu otázek a odpovědí k nařízení 1169 ZDE.

Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.