Jídelníček

Výsledek obrázku pro mimoni obrázky
od 18. 2. -  do 22. 2 .                                                                                           
Přejeme vám DOBROU CHUŤ

Rádi bychom upozornili rodiče ,že od ledna 2019 nabízíme ve školní jídelně svačinky pro žáky ZŠ
za 20,- Kč/1 svačinka .
(v ceně jsou zahrnuty náklady na potraviny a režijní náklady)
Způsob přihlašování a odhlašování je stejný jako u obědů.
V případě zájmu  nahlaste u třídní učitelky nebo u vedoucí šk. jídelny .


Pondělí
polévka
zeleninová s drožďovými knedlíčky
(A -  1,3,7,9)


                        
                         



hrachová kaše s cibulkou (A - 1)
chléb (A - 1 )
zelný salát
tyčinka s mléčnou náplní (A - 1,7)
čaj ovocný,voda , mléko (A -7)

svačinka:
rohlík s máslem a marmeládou (A - 1,7)

Úterý
polévka
vločková
se zeleninou

(A - 1,9)

                         



sekaná pečeně (A - 1,3,7)
zelí dušené (A - 1)
brambor (A - )

džus,čaj, voda, mléko (A - 7)
svačinka:
chléb a pomazánka mrkvová s ořechy
(A - 1,7)

Středa
polévka
květáková
s vejci
(A - 1,3,9)
                      
                       
                         

kuře na paprice  (A -1,7 )
těstoviny  (A -1 )
čaj ovocný , voda , mléko (A -7)

svačinka:
střapatý chléb se sýrem
(A - 1,7)
, ledový salát
 
Čtvrtek
polévka
zeleninová
s tarhoňou
(A - 1,9)


                       

                        
vepřové po znojemsku (A - 1)
bramborová kaše  (A - 7 )
džus,čaj, voda, mléko (A - 7)

svačinka:
makový uzel a pitíčko (A -1)
   
Pátek polévka
frankfurtská
(A - 1)

                       
                      
                       
 
krupicová kaše s kakaem a máslem
 (A -1,7 )

čaj ovocný , voda , mléko (A -7)
svačinka:
chléb švédský s pomazánkovým máslem a zeleninou
  (A - 1,7)

                       



Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

K přípravě smažených a jiných jídel je používán konvektomat!

Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.
( připravily: Babincová D.,Kunzová K.,Štefaničková P.,Doubravská S.)




                                              

   


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

V závorce jsou uvedeny čísla alergenů obsažených v potravinách

Seznam potravinových alergenů (které mohou potraviny obsahovat)
(podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU)
  1.  Obiloviny obsahující lepek(1.a-pšenice,1.b-žito,1.c-ječmen,1.d-oves,
       1.e-  špalda,1.f-kamut a jejich odrůdy a výrobky z nich)
  2.  Korýši a výrobky z nich
  3.  Vejce a výrobky z nich
  4.  Ryby a výrobky z nich
  5.  Podzemnice olejná(arašídy) a výrobky z nich
  6.  Sojové boby (sója) a výrobky z nich
  7.  Mléko a výrobky z něj
  8.  Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů
       (8.a-mandle,8.b-lískové ořechy,8.c-vlašské ořechy,8.d-kešu ořechy,
        8.e-pekanové ořechy,8.f-para ořechy,8.g-pistácie,8.h-makadamie
        a výrobky z nich)
  9.  Celer a výrobky z něj
10.  Hořčice a výrobky z ní
11.  Sezamová semena(sezam) a výrobky z nich
12.  Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l
       vyjádřeno SO2
13.  Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14.  Měkkýši a výrobky z nich

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. 
O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. 

Vyjádření ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Komentář ke zmíněnému ustanovení naleznete v bodech 2.5.1 až 2.5.3 dokumentu otázek a odpovědí k nařízení 1169 ZDE.

Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.